Blog

Ünnepi kávékülönlegességek

Bogi
Ünnepi kávékülönlegességek

Az ünnepi időszak közeledtével, a téli időszak derekán már bátran elmerülhetünk a kávék ízesítésébe, előkerülhetnek az erre az időszakra jellemző ízesítések. Cikkünkben jól bevált ízharmóniákat hozunk: egy fűszeres, egy melange és egy mézeskalácsos különlegesség elkészítését mutatjuk be!

Illatos fűszerek

A remek ízek összeállításához használt fűszerek nemcsak a konyhánkba hozzák a tipikus téli és karácsonyi hangulatot, de remek élettani hatással vannak szervezetünkre is. A téliesebb fűszerek közül a szegfűszeg a fájdalomcsillapítással, a fahéj az étvágyjavítással, a kardamom a szívizom működésének serkentésével járul hozzá testünk egészséges működéséhez. A kávé jótékony hatásairól sokat hallottunk már, és számos kutatás bizonyítja is őket. Vízhajtó hatása miatt egyes diéták kihagyhatatlan része, fokozza a véráramlást, antioxidáns tartalma remek hatással van szervezetünkre. Használd bátran ezeket a fűszereket kedvenc Mantaro kávéd ízesítésére!


A tökéletes melange

Minden kávézó itallapján szerepel, mégis kevésszer készítünk otthon melange-ot. Ennek a kávénak a szépsége és az ízek remek összehatása tökéletes partner egy délutáni beszélgetéshez. Így készül a melange: egy hosszúkás pohár aljába csorgass mézet, habosíts tejet (ha kézi habosítód van, akkor előbb melegítsd fel mikróban a tejet), majd mehet ez is a pohárba. Várj 1 percet, amíg a tej elválik a tejhabtól, majd nagyon óvatosan öntsd rá a kapszulás vagy szemes kávéból készült eszpresszódat. Ha sikerül elég lassan adagolnod, szépen felül a kávé a tej tetejére, és gyönyörűen csíkos melange-ot kapsz.


Mézeskalács másként

Nem kérdés, a karácsonyi időszak elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. Nagyon sok boltban lehet kapni már jó minőségű mézeskalács szirupot (pl. Monin), amellyel igazán ünnepi kávét készíthetünk magunknak otthon.

Még különlegesebbre vágy? Akkor készítsd el saját magad a mézeskalács szirupot! 250 gr cukrot kezdj el alacsony lángon melegíteni egy lehetőleg teflon bevonatú fazékban vagy serpenyőben. Mikor kezd karamellizálódni a cukor, tegyél egy tálba 2 rúd fahéjat, 5-6 szem szegfűborsot, 10 db szegfűszeget és egy nagyjából egy 2 centis megpucolt, apróbb darabokra vágott gyömbért. Reszeld hozzá egy narancs és egy citrom héját! Mikor már a cukor ¾ része szép aranybarna, tedd hozzá a fűszereket, keverj rajta egyet, majd adj hozzá 250 ml vizet. Kis lángon forrald még negyed órát, majd kis pihentetés után szűrd le a házi szirupot. Ezután már csak egy kávét kell főznünk, és a sziruppal ízesíthetjük is!