A Specialty Kávé
A Specialty kávé garantált minőséget jelent, ami garancia a kávécseresznyétől a fogyasztó csészéjéig vezető előállítási folyamatokra és a folyamatok magasfokú felügyeletére.
„Az Amerikai Specialty Kávé Szövetség (SCAA) hangsúlyozza, hogy a legkiválóbb kávébabból a legkiválóbb módon előállított legkiválóbb őrlemény sem nevezhető Specialty kávénak addig a pontig, amíg a csészénkbe nem kerül.”
Minden országnak, termőterületnek megvannak a saját osztályozási rendszere, azonban széles körben elfogadott az SCA zöldkávé minősítési rendszer, ami általánosságban véve sokkal szigorúbb. Ebben a minősítési eljárásban a nyerskávéban előforduló hibák alapján értékeli, osztályozzák a kávékat. Előre meghatározott szabványok szerint vizsgálják a Specialty kávékat, és csak akkor felel meg, ha megfelel egy formai felülvizsgálaton, majd egy professzionális érzékszervi bírálaton. Itt az alap követelmény a 80 pont elérése a maximálisan adható 100 pontból.
A Specialty kávéipar folyamatosan növekszik (Amerikában az elmúlt 25 évben 1%-ról több mint 20%-ra emelkedett a piaci részesedése.
Pörkölés
Alapvető tulajdonsága a Specialty kávéknak, hogy kisebb „manufakturális” pörkölőkben történik a pörkölés. Ez azért fontos mert minden tájegységről, farmról érkező kávénak és a kávéknak a fajtájának is megvannak a sajátos jellegzetességei és ezek alapján kell a megfelelő pörkölési időt, hőfokot, pörkölés intenzitását finom hangolni.
Őrlés
Fontos, hogy az őrlést követően minél hamarabb fogyasztjuk el a kedvenc italunkat, hiszen az őrlés után sokkal nagyobb felületen éri oxigén az őrleményt mikor finom aromás vegyületek szabadulnak fel.